Az alma, ez a sokoldalú gyümölcs, számtalan finomságot kínál a konyhában. Közülük az almás pite az egyik legkedveltebb, édességével és lédús ízével minden gasztronómiai élvezetet kínál. Ebben a cikkben három olyan almás pite receptet mutatunk be, amelyeket garantáltan imádni fogsz!
1. Klasszikus almás pite sűrű tésztával
Hozzávalók:
4 nagyobb alma
200 g liszt
100 g vaj
100 g cukor
2 tojás
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
csipet só
2 evőkanál citromlé
Elkészítés:
Meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk az almát, majd meglocsoljuk citromlével.
Egy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport és a csipet sót. Egy másik tálban összekeverjük a vajat, cukrot, vaníliás cukrot és tojásokat.
Fokozatosan hozzáadjuk a száraz hozzávalókat a tojásos keverékhez, alaposan elkeverjük.
A kapott tésztához hozzáadjuk az almát.
A tésztát kivajazott és lisztezett formába öntjük, majd előmelegített sütőben 180 fokon körülbelül 40-45 percig sütjük, vagy amíg a pite aranybarnára sül.
A kész pitét megszórhatjuk porcukorral vagy ízlés szerint tejszínhabbal díszíthetjük.
2. Almás pite karamellöntettel
Hozzávalók:
5 alma
200 g cukor
150 g liszt
100 g vaj
3 tojás
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál tejszín
Elkészítés:
Meghámozzuk és kis kockákra vágjuk az almát, majd cukorral karamellizáljuk.
Egy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport és a vaníliás cukrot. Egy másik tálban összekeverjük a vajat, tojásokat és tejszínt.
Fokozatosan hozzáadjuk a száraz hozzávalókat a tojásos keverékhez, alaposan elkeverjük.
Hozzáadjuk a karamellizált almát a tésztához.
Az elkészült tésztát kivajazott és lisztezett formába öntjük, majd előmelegített sütőben 180 fokon körülbelül 40-45 percig sütjük.
A kész pitét további karamellöntettel díszíthetjük, vagy fagylalttal tálalhatjuk.
3. Gluténmentes almás pite kókuszbevonattal
Hozzávalók:
A bevonathoz:
100 g kókuszliszt
2 evőkanál méz
2 evőkanál olvasztott kókuszolaj
A tésztához:
3 alma
150 g mandulaliszt
3 tojás
100 g méz
1 csomag sütőpor
csipet só
2 evőkanál citromlé
Elkészítés:
Egy tálban összekeverjük a bevonat hozzávalóit, míg sima tésztát kapunk. Kivajazunk egy tepsit kókuszolajjal és megszórjuk kókuszliszttel.
Meghámozzuk és szeletekre vágjuk az almát, majd meglocsoljuk citromlével.
Egy másik tálban összekeverjük a mandulalisztet, a sütőport és a csipet sót. Hozzáadjuk a tojásokat, mézet, alaposan elkeverjük.
Hozzáadjuk az almát a tésztához.
A kapott masszát a bevonatos tepsibe öntjük, majd előmelegített sütőben 180 fokon körülbelül 40-45 percig sütjük.
A kész pitét hagyjuk kihűlni, majd tálalhatjuk.
Bízunk benne, hogy ezek a receptek inspirációt nyújtanak majd további ínycsiklandó ételek elkészítéséhez. Ne felejtsd el megosztani a közösségi médiában a kész ételek fotóit a #AlmásPite címkével. Jó étvágyat kívánunk!