Nincs is finomabb egy édes sárgabaracknál, de mikor már olyan sokat ettünk belőle frissen, jó lenne másképp is felhasználni. Itt jön elő a kérdés, hogy mire és hogyan? Készítsen sárgabarackos párolt gombócot és bolondítsa meg egy kis zsemlemorzsával a tetején. Egy kezdő is nagyon könnyen elkészítheti, tehát nem bonyolult.
Hozzávalók:
3 csésze liszt
3/4 zacskó sütőpor
1 csésze kristálycukor
1 csésze tej
1 csésze napraforgóolaj
1 tojás
1 kg sárgabarack
A morzsához szüksége lesz:
1 csésze liszt
3/4 csésze kristálycukor
80 gramm vaj
Ha már mindent előkészített, akkor neki is állhat a munkának. Egy tálban összekeveri a gombóc hozzávalóit, de a sárgabarackot még tegye félre. A megkevert tésztát sütőpapírral bélelt tepsire öntse, majd vágja ketté a barackokat és bőrével lefelé helyezze el a tésztán. Nem kell spórolnia vele, legyen tele gyümölccsel a tészta.
Egy másik tálban pedig a vajat a liszttel és a cukorral morzsává keverje össze. Ezt kenje vagy szórja szét az egész barackos tésztára, majd 180°C -ra előmelegített sütőbe tegye. 30-40 perc a sütési idő, de érdemes megszurkálni egy fogpiszkálóval vagy nyárssal, hogy elkészült-e már. Ha kész, hagyja picit kihűlni, majd vágja fel szeletekre és tálalhatja is egy finom csésze kávéval.
Csehországban és Szlovákiában nagyon elterjedt sütemény a gyümölcsös piskóta tészta, amit a szlovákok és csehek csak bublaninaként emlegetnek. Ehhez inkább a ribizli, málna, eper használható fel, vagy is leginkább ezzel készítik. Az alábbi alapanyagokra lesz szüksége hozzá:
2 csésze liszt
½ csésze napraforgóolaj
1 csésze cukor
1 csésze tej
sütőpor
egy csipet fahéj
2 tojás
gyümölcs - ribizli, eper, málna
Az elkészítése egyáltalán nem bonyolult, egy nagyobb tálra lesz szüksége, illetve habverőre. Az összes hozzávalót, a gyümölcsön kívül tegye a tálba, keverje össze a habverővel, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe töltse bele. A gyümölcsöt szórja szét a tésztán, úgy hogy mélyre is kerüljön, ne csak a felszínen táncoljanak. Nyugodtan nyomkodja ujjal bele a tésztába. A tepsit 200°C-ra előmelegített sütőbe helyezze be és körülbelül 20 percig kell sütnie. Ha kész, ne forrón, de melegen vagy akár már hidegen szórja meg porcukorral a tetején és tálalhatja a vendégeknek. Akár egy vanília fagylalt mellé is kiváló lehet. Bátran kísérletezzenek.