Gyümölcsös sütemények

MrOferto
Ha nyár, akkor gyümölcs és zöldség. Mit tegyünk a sok megérett gyümölccsel, amit otthonunk kertjéből szedtünk frissen? Elsősorban mindenképp érdemes frissen fogyasztani, hisz a házi-, otthon termett gyümölcsnél nincs is jobb, viszont ami fennmarad érdemes esetleg befőttnek vagy süteménybe megsütni. Hoztunk néhány kiváló receptet gyümölcsös süteményre.
Gyümölcsös sütemények

Sárgabarackos gombóc/sütemény zsemlemorzsával a tetején

Nincs is finomabb egy édes sárgabaracknál, de mikor már olyan sokat ettünk belőle frissen, jó lenne másképp is felhasználni. Itt jön elő a kérdés, hogy mire és hogyan? Készítsen sárgabarackos párolt gombócot és bolondítsa meg egy kis zsemlemorzsával a tetején. Egy kezdő is nagyon könnyen elkészítheti, tehát nem bonyolult.

Hozzávalók:

A morzsához szüksége lesz:

Ha már mindent előkészített, akkor neki is állhat a munkának. Egy tálban összekeveri a gombóc hozzávalóit, de a sárgabarackot még tegye félre. A megkevert tésztát sütőpapírral bélelt tepsire öntse, majd vágja ketté a barackokat és bőrével lefelé helyezze el a tésztán. Nem kell spórolnia vele, legyen tele gyümölccsel a tészta.

Egy másik tálban pedig a vajat a liszttel és a cukorral morzsává keverje össze. Ezt kenje vagy szórja szét az egész barackos tésztára, majd 180°C -ra előmelegített sütőbe tegye. 30-40 perc a sütési idő, de érdemes megszurkálni egy fogpiszkálóval vagy nyárssal, hogy elkészült-e már. Ha kész, hagyja picit kihűlni, majd vágja fel szeletekre és tálalhatja is egy finom csésze kávéval.

A Csehszlovák bublanina recept avagy gyümölcsös piskótatészta

Csehországban és Szlovákiában nagyon elterjedt sütemény a gyümölcsös piskóta tészta, amit a szlovákok és csehek csak bublaninaként emlegetnek. Ehhez inkább a ribizli, málna, eper használható fel, vagy is leginkább ezzel készítik. Az alábbi alapanyagokra lesz szüksége hozzá:

Az elkészítése egyáltalán nem bonyolult, egy nagyobb tálra lesz szüksége, illetve habverőre. Az összes hozzávalót, a gyümölcsön kívül tegye a tálba, keverje össze a habverővel, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe töltse bele. A gyümölcsöt szórja szét a tésztán, úgy hogy mélyre is kerüljön, ne csak a felszínen táncoljanak. Nyugodtan nyomkodja ujjal bele a tésztába. A tepsit 200°C-ra előmelegített sütőbe helyezze be és körülbelül 20 percig kell sütnie. Ha kész, ne forrón, de melegen vagy akár már hidegen szórja meg porcukorral a tetején és tálalhatja a vendégeknek. Akár egy vanília fagylalt mellé is kiváló lehet. Bátran kísérletezzenek.






« Könnyű nyári ételek Helyes és elegendő folyadékbevitel főleg nyáron »